Видове акумулатори

Видове акумулатори

Акумулатори без поддръжка са в два вида: калциеви и хибридни.

Електродите от калциеви батерии са изработени от оловно-калциева сплав с добавяне на калай, алуминий и рядко сребро.

Хибридните акумулатори са малко по-различни – калцият се намира там само в отрицателни електроди, а положителните се получават от олово с малка част от антимон. Използването на калций може значително да намали изпаряването на електролита и да доведе до експлоатационния живот на хибридните батерии до 5, а на калция – до 7 години.

В сравнение с батерии с ниска поддръжка, батериите без поддръжка се саморазреждат 1,5-2 пъти по-бавно.

Трябва да се помни, че калциевият акумулатор не понася голямо разреждане. Достатъчно е да го разредите напълно няколко пъти, и върху положителните плочи на електродите на акумулатора образуващият калциев сулфат ще започне драстично да губи капацитета си.

Преди да инсталирате акумулатора във Вашия автомобил, е абсолютно необходимо да премахнете напълно фабричния полиетиленов филм (опаковката) от него. Отворите трябва да са напълно достъпни. Обърнете внимание на правилното свързване на акумулатора. Препоръчително е да завиете клемите на акумулатора и да ги смажете след закрепването им. Това е необходимо за защита на контактите от влага и окисляване на контактната зона. Това се отнася за силови проводници с медни (а не оловни) втулки.

Много е важно да обърнете внимание на свързващите проводници. Клемите трябва да бъдат отстранени не само от страната на акумулатора. Мястото, където е прикрепен масовият проводник (-), също трябва да бъде внимателно почистено от боя, масло и мръсотия. Затегнете контакта достатъчно здраво както на акумулатора, така и на стартера. Невниманието към проводниците и контактите при инсталиране на акумулатора може да се „напомни за себе си“ през зимата при минусови температури.

Акумулаторът трябва да стои здраво на мястото си. Движение в крепежните елементи е неприемливо и недопустимо. Допълнителните вибрации ще повлияят на живота на акумулатора, т.к. разпръскването на плочите на секции най-често се случва именно поради вибрации.

Моля, обърнете внимание, че при много автомобили акумулаторът е доста близо до изпускателния колектор – т.е. през лятото ще е „горещо“, а това е много лошо за самия акумулатор! Правилно е  акумулаторът да е термично изолиран от двигателя.

 

Още информация – ТУК

Recommended For You

About the Author: Radoslava

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *