Видове четки за боядисване

четки за боядисване

По размер на работната част четките за боя биват:

  • Тесни – тези инструменти имат ширина на лъча от 10 до 30 мм, така че са удобни за извършване на деликатна работа, боядисване на тесни участъци от конструкции, ъгли, труднодостъпни места, тръби, както и за декориране.
  • Средни – използват се за нанасяне на боя и лак върху мебели, врати, строителни елементи и др. Ширината на работната част може да бъде от 35 до 60 mm.
  • Широки – тези четки за боядисване са предназначени за боядисване на стени, подове, тавани, големи оградни дъски, градински постройки, покриви на къщи и други предмети. Широчината на лъча може да достигне 100 mm, което позволява на инструмента да обработва голяма площ от повърхността с едно преминаване.

Според материала на купчината на четките за боядисване:

1.Естествени

За производството на такива четки се използват свинска четина, конска, язовска или кравешка коса, понякога се комбинират. Всяка коса има разделена структура, така че работната част абсорбира боята добре, купчината е много послушна, когато се движи по повърхността, което прави оцветяването много по-лесно. Обикновено четките с естествен косъм се използват за работа с маслени бои, лакове и изсушаващи масла.

2.Синтетични

Висококачествените изкуствени влакна имат добри абсорбиращи свойства, тъй като съзнателно разделят косата. В същото време е по-малко податлив на износване в сравнение с естествената купчина. Тези четки за боядисване са най-подходящи при работа със смеси на водна основа.

3.Комбинирани

Тези четки за боя използват синтетични и естествени косми.  Което придава на работната част твърдост, но в същото време боята се абсорбира добре.

 

Recommended For You

About the Author: Radoslava