Да научим повече за Витамин Д и връзката му със здравето на костната система

Витамин Д

Едно от най-важните условия за здравето на опорно-двигателния апарат е осигуряването му с витамини и микроелементи. Да, витамините за костите са изключително необходими, за да поддържаме опорно-двигателния апарат здрав в продължение на много години. По-специално, един от най-важните витамини за здравето на костите е витамин Д (калциферол). Това уникално вещество има структура, подобна на тази на хормонална молекула, и може би именно това обстоятелство обяснява защо калциферолът участва толкова значително в почти всички метаболитни процеси в човешкото тяло.

Необходимо е да приемате витамин Д за стави и кости

По-добре е да го правите постоянно, особено ако вече сте преживели наранявания или заболявания на опорно-двигателния апарат. По този начин приемането на витамин Д може не само да допринесе за бързото възстановяване на целостта на костната тъкан и връзките след наранявания, но и да служи за предотвратяване на наранявания и заболявания на опорно-двигателния апарат (повече за витамин Д под формата на таблетки за дъвчене тук).

По какъв начин? Нека го разберем!

Признаци за недостиг на витамин за стави, кости и връзки

Витамини за кости и стави участват пряко в процесите на регенерация на тъканите. По-специално, витамин Д, заедно с много други витамини и микроелементи, играе важна роля в поддържането на метаболитните процеси в костната, съединителната и хрущялната тъкан, които формират основата на скелета и ставите. Нормално протичащият метаболизъм в костите и ставите е най-важното условие за тяхното здраве, тъй като метаболитните процеси (деминерализация, реминерализация и много други) осигуряват на костната тъкан достатъчна твърдост и същевременно еластичност, устойчивост на фрактури и връзки. – еластичност и здравина.

Защо костите и ставите страдат от недостиг на витамин Д?

Когато говорим за недостиг на витамини, недохранването обикновено се счита за основна причина. Недостигът на витамини обаче може да доведе не само до техния дефицит в консумираната храна. Но и до нерационално, небалансирано хранене. Ето защо привържениците на вегетарианското хранене, феновете на строгите диети, а с тях и любителите на бързо хранене. Високовъглехидратни, мазни, тежки храни редовно се сблъскват с явлението хипо- и бери-бери.

Диетите и хранителните системи, които включват изключване на голяма група продукти от диетата (например животински продукти), няма да навредят на тялото само ако липсващите витамини бъдат внимателно компенсирани чрез приемане на витаминни добавки.

Recommended For You

About the Author: Radoslava