Заблуди за коучинга

Заблуди за коучинга

Сега да разгледаме още някои заблуди за коучинга. Съществува мнение, че коучингът може условно да бъде разделен на 2 подвида: свободен стил и процес.

Свободният стил е вид коучинг, при който клиентът предварително купува няколко часа сесии от коуч за различни задачи и в хода на работата се създава план за действие за решаване на тези проблеми.

Следователно процесът е, когато клиентът има визия за своето бъдеще и своите цели, а треньорът, въз основа на получените данни, изгражда поетапен план за реализиране на такива перспективи, използвайки алгоритми и процеси.

Заблуди за коучинга

Ако искате да намерите добър специалист или да станете такъв, тогава и двете твърдения трябва да станат табу за вас. Никой специалист, който уважава себе си и клиента си, няма да работи в свободен стил, тъй като има определени правила за провеждане на сесия. Също така, нито един треньор няма да изгради други действия за клиента.

Защото коучингът е, когато клиентът прави всичко сам. И основната задача на треньора е да не оставя нито една стъпка от позицията на треньора по време на сесията. Сега разбираш ли какъв е смисълът? Клиентът, чрез осъзнаването на проблема, прави това, от което се нуждае.

Треньорът не прави нищо вместо клиента, защото той има съвсем друга задача. За да се доближите малко до разбирането кой е треньор, гледайте поредицата „Милиарди“. Много ясно показва работата на такъв специалист във фирма, която печели от препродажба на активи.

Треньорската сесия е свързана с бъдещето на клиента, а не с това, което е било в миналото. Ако искате треньорът да ви научи на нещо ново, тогава имате нужда от друг специалист. Ако искате да разрешите настоящите си проблеми, тогава треньорската сесия определено няма да ви помогне.

skillception.com Запознайте се с нас, тук.

Искрено се чудя защо в Интернет гъмжи от стадо треньори, но никой от тях не може да обясни на обикновен човек как могат да му бъдат полезни. В отговор обикновено получаваме куп думи като: улеснение, трансформация, медитация, медитация и т.н.

Recommended For You

About the Author: Radoslava

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *