Защо хората приемат NAD+?

прием на добавката

Прием на добавката NAD+

NAD+ работи като совалка, прехвърляйки електрони от една молекула към друга в клетките, за да извърши всякакви реакции и процеси. Заедно със своя молекулен аналог, NADH, тази жизненоважна молекула участва в различни метаболитни реакции, които генерират енергията на нашата клетка. Без достатъчно нива на NAD+ нашите клетки не биха могли да генерират енергия, за да оцелеят и да изпълняват функциите си. Други функции на NAD+ включват регулиране на нашия циркаден ритъм, който контролира цикъла сън/събуждане на нашето тяло.

Защо хората приемат NAD+?

Хората приемат NAD+ добавки по различни причини, включително подобряване на спортните постижения, по-млад тен и за борба със заболявания, свързани с възрастта. Въпреки че някои твърдят, че бустерите са ги накарали да се чувстват млади и енергични, други не виждат същите резултати.
Натрупващите се доказателства от проучвания върху животни може да са подхранвали шума върху тези терапевтични твърдения. Добавянето на NAD+ повишава бионаличността на NAD+ в клетките, обръщайки свързаните с възрастта заболявания и умерено увеличавайки продължителността на живота при животински модели. Остава обаче въпросът дали тези констатации от животински модели се пренасят при хора. Понастоящем нито едно клинично изпитване не е открило доказателства, че добавките имат терапевтични свойства при хора.

Какво се случва, когато няма прием на добавката NAD

Многобройни проучвания показват намалени нива на NAD+ при нарушени хранителни условия, като затлъстяване и стареене. Намаляването на нивата на NAD+ може да доведе до проблеми с метаболизма. Тези проблеми могат да доведат до нарушения, включително затлъстяване и инсулинова резистентност. Затлъстяването причинява диабет и високо кръвно налягане.
Метаболитните нарушения, причинени от ниското ниво на NAD+, намаляват каскадно. Високото кръвно налягане и други нарушения на сърдечната функция могат да изпратят увреждащи вълни на налягане към мозъка, които могат да доведат до когнитивно увреждане.
Насочването към метаболизма на NAD+ е практическа хранителна интервенция за защита срещу метаболитни и други свързани с възрастта заболявания. Няколко групи са направили проучвания, показващи, че добавките с NAD+ бустери подобряват инсулиновата резистентност от затлъстяване. При миши модели на заболявания, свързани с възрастта, добавянето на NAD+ бустери подобрява симптомите на заболяванията. Това предполага, че намалените нива на NAD+ с възрастта могат да допринесат за появата на заболявания, свързани с възрастта.
Предотвратяването на спада на NAD+ предлага обещаваща стратегия за борба с метаболитните нарушения с възрастта. Тъй като нивата на NAD+ намаляват с възрастта, това може да доведе до намалено възстановяване на ДНК, реакция на клетъчен стрес и регулиране на енергийния метаболизъм.

Recommended For You

About the Author: Radoslava