Какви са сватбените традиции от миналото и днес?

Какви са сватбените традиции от миналото и днес

Какви са основните сватбени традиции?

Сватбените традиции и обичаи са различни при различните култури, етнически групи, религии и държави. С годините много от ритуалите са се видоизменили под влиянието на традициите от Западна Европа и Америка. Благодарение на филмовата индустрия, днешните булки искат сватбено тържество, като от Холивудска прожекция.

В повечето страни, традицията започва с годеж – мъжът поднася на избраницата си годежен пръстен, който се носи на безименния пръст на лявата ръка. Една от сватбените традиции е булката да носи бяла рокля и букет цветя. Тя ще бъде открадната или откупена в дена на сватбата.

Част от старите традиции са булката да смени фамилията си с тази на мъжа си. В днешно време, все повече жени избират да запазят фамилията си или да добавят и новата фамилия с тире.

В миналото, нашите баби са се омъжвали в червени дрехи. Шиели са се носии, специално създадени за този ден. Някой от ритуалите от онова време са: младоженецът са се избръсне; да се сплете косата на булката от нейните приятелки и да се забули. В къщата на женихът е весело и шумно, а в дома на булката има тъга, тъй като момичето отива да живее в друга къща и се прощава с родата. След подписването, има ритуал – връщане в дома на младоженеца, където булката се приема в новия й дом. Тя трябва да се запознае къде е огнището, къде се меси хляба, тъй като вече ще е помощничка на свекървата.

Винтидж сватба

В днешно време някой двойки предпочитат да направят своята сватба в стар стил, по калдъръмените улички на някое село, облечени в носии и спазващи старите обичаи. Често тези двойки са чужденци (или единия от двамата), които са останали впечатлени от ритуалите на нашите прадеди. Вашата сватбена агенция ще Ви посъветва за това.

Класическите сватби са изпълнение с много блясък, украса и официално облечени хора. При тях има забавни игри между младоженците, които са част от празничната  програма в ресторанта, който са избрали.

Каквото и да изберете за официалната церемония наречена „сватба”, най-важното си остава решението да прекарате съвместния си живот в хармония и разбирателство.

 

Recommended For You

About the Author: SeoAdmin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *