Какви са стъпките за химическо чистене

стъпките за химическо чистене

Какви са стъпките за химическо чистене? Какво е химическо чистене?

Както подсказва името, химическото чистене е процес, който почиства дрехите без вода. Химическите почистващи препарати използват специален разтворител, който премахва мръсотията и петната от дрехите. Дрехите се перат заедно в голяма машина, която използва разтворител вместо вода и перилен препарат.

„Основното предимство на химическото чистене е, че е по-нежно към деликатните материали, които могат да бъдат повредени от традиционните процеси на пране и перилни препарати“, казва Мат Конъли, главен изпълнителен директор и основател на мрежата от експерти по химическо чистене. „Разтворителите, използвани в химическото чистене, също са по-насочени към третиране на петна, които само водата не може да премахне, като например петна на маслена основа.“

Химическите чистачи се различават по разтворителите, които използват, но много от тях използват тетрахлоретилен, често наричан перхлоретилен или „perc“. Perc носи рискове за здравето и околната среда и се регулира от EPA. В отговор много химическо чистене вече предлагат алтернативни разтворители, които са по-екологични, като синтетичен петрол, силоксан (Green Earth) и течен въглероден диоксид.

Стъпките за химическо чистене

И така, как работи химическото чистене? Процесът на химическо чистене обикновено включва следните стъпки:

  1. Етикетиране на дрехи. Първо, химическото чистене поставя етикети за идентифициране на вашите дрехи. Те могат да използват хартиени етикети или гладени ленти. Етикетите позволяват на чистачите да определят чии са чии дрехи и да изперат заедно дрехи с подобни петна.
  2. Проверка на облеклото. Чистачките проверяват дрехите, за да се уверят, че артикулите са в добро състояние и няма останали вещи в джобовете.
  3. Предварителна обработка на петна. Химическите чистачки маркират и точково третират всякакви петна с формули за справяне със специфични проблеми. Ако имате подробности за някакви петна по дрехите си, уведомете вашия чистач, за да може да използва най-доброто решение за третиране на това конкретно петно.
  4. Почистване в машината. Дрехите преминават през процеса на пране в специални машини за химическо чистене. Машините използват нежен процес на разбъркване и почистват с помощта на разтворители.
  5. Екстракция на разтворител. Следващата фаза от цикъла на химическо чистене включва извличане на разтворителя от дрехите и машината. След това разтворителят може да се използва повторно. Съвременните машини възстановяват приблизително 99,99% от разтворителите за повторна употреба.
  6. Аериране. След процеса на почистване дрехите се охлаждат и филтрират с външен въздух и филтър за възстановяване на парите, за да се премахнат всякакви следи от разтворител.
  7. Довършителни работи. Последният етап е пресоване, изпаряване и гладене на дрехите, така че да са свежи и готови за работа.

Recommended For You

About the Author: Radoslava