Какво е чип тунинг

чип тунинг

Всеки, който има дори интерес към автомобилите, е чувал за чип тунинг. Както разказва историята, един магически механичен мъж се появява със своя таен софтуер. Включва го във вашия двигател, и БУМ: Вашата кола е готова.. направо улична машина за състезания! Да, в най-добрия случай, това е точно това, което се случва – прави се правилно. Чип тунингът или remap може безопасно да повиши производителността на колата и дори да подобри разхода на гориво.

Какво е чип тунинг на автомобил?

Но какво е remapping и какво точно прави той?

С напредването на автомобилите има и технологиите, които ги управляват. В предишните десетилетия колите бяха почти изцяло механични (с изключение на стартерните двигатели, фаровете и т.н.). Но днес повечето от функциите на модерен производствен автомобил се контролират от ECU.

Електронен блок за управление (ECU) или електронен контролен блок е „чип“ с инсталиран софтуер с настройки по подразбиране за тези функции. Една кола може да има до 50 или повече ECU, които се справят с неща като интерфейса на водача, системите за заключване на вратите, системите на въздушните възглавници и т.н.

Въпреки това, ECU, за която говорим тук, е блокът за управление на двигателя. Той контролира неща като дебит на горивото, предавателни числа, скорост на двигателя, променлива синхронизация на клапаните и т.н.

Какво представлява Remapping?

Когато автомобил се спусне от производствената линия, софтуерът на неговия блок за управление на двигателя е настроен по подразбиране. Той работи навсякъде по света, като се вземат предвид фактори като различни климатични условия, пътни условия, географски условия, различни качества на горивото и т.н.

Въпреки че тези настройки по подразбиране може да са най-общата настройка за вашия автомобил като цяло, те може да не са най-ефективните настройки за вашите конкретни изисквания. Например, ако искате по-голяма производителност, remap може да промени предавателните отношения, съотношенията въздух / гориво и разхода на гориво на задвижването на Вашия автомобил, за да увеличи мощността, обикновено при жертва на горивна ефективност.

От друга страна, ако вашият автомобил е работно превозно средство като ван, камион или автомобилен автомобил, който прави много километри, може да искате да пренасочите ECU, за да увеличите ефективността на горивото при лека цена на производителността. Възможностите са много и чип тунингът (ремап) прави точно това.

Recommended For You

About the Author: SeoAdmin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *