Международни сортове

Международни сортове

Каберне Совиньон

Каберне совиньон е най-силно застъпеният сорт за червени вина в България.

Среднозреещ е, узрява през септември, в по-топлите райони в началото, а в останалите – в края на месеца. Има много добра родовитост.
Каберне Совиньон е устойчив на обикновено гниене. Най-подходящи за него са дълбоките влагозапасени почви, макар че е сравнително сухоустойчив. Едно от ценните му качества е, че е студоустойчив. У нас този сорт развива напълно технологичните си качества – захари 21-24 %, сравнително висока киселинност 6,5-9 г/куб. дм, много добро съдържание на багрилна материя и екстракт.

Вината се отличават с интензивен аромат на дребни червени плодове – предимно касис, къпина и черница, интензивен тъмночервен цвят и добра плътност. При отлежаване в дъбови бъчни развиват богат, комплексен аромат, в който се откриват, подправки, нюанси на дъб, дим, а в по-старите вина шоколад и канела. Вкусът е плътен, сочен и хармоничен. Обикновенно разкриват максималните си качества след 3 до 5 години зреене.

Мерло произхожда от Франция

У нас е разпространен във всички лозаро-винарски райони. Гроздето узрява около средата на септември – около 10-15 дни по-рано от каберне совиньон. По-чувствителен е на ниски зимни температури от каберне совиньон.
Мерло натрупва достатъчно захари – 22-26 % и титруема киселинност около 6г/куб. дм, която е по-ниска в сравнение с тази на Каберне Совиньон. Вината съзряват по-бързо в сравнение с произведените от каберне совиньон и като млади са по-хармонични поради по-ниската киселинност и наличието на по-меки танини. Ароматът на младите вина се описва като доминиран от нюанси напомнящи зряла череша и синя слива. В някои райони се откриват флорални нюанси. Много добре се развиват в присъствие на дъбова дървесина, като отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъба, захаросани плодове и дим. Много характерни за старите вина от този сорт са нюансите на трюфела.

Совиньон Блан

Родината на сорта е Франция. Освен в Европа, се култивира и в Австралия и Нова Зеландия под синонима „блан фюме“. У нас се отглежда в Бургаско, Разградско, района на Търговище и други подходящи за него микрорайони.
Совиньон блан е среднозреещ сорт,узрява към средата на септември. В района на Сотерн, Франция развива благородно гниене, което придава незабравим характер на вината. Средно устойчив е на ниски зимни температури. При узряването си достига захарно съдъжание до 20-24 %, при много добра титруема киселинност – 8-9 г. /куб. дм. В зависимост от района и от времето на гроздобера, от него могат да се получат самостоятелно или в купаж бели сухи вина с много финес, които се считат за едни от най-трудните за производство. За най-характерни нотки в аромата на вината, произведени от совиньон блан, се приемат ухание на сено, тропически плодове и цариградско грозде. Вкусът е свеж, фин и много хармоничен. Вината се консумират предимно млади.

Recommended For You

About the Author: SeoAdmin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *