Супер храни – Растителен произход

здравословно хранене

Суперхраните може да са добър старт за отличното здравословно хранене и разбирането на хранителната стойност на храната, която ядете, може да бъде просветляваща. Погрижете се за всяка част от своя организъм с богато на полезни съставки меню, редовно физическо натоварване и позитивни емоции. Ключът към здравословната диета е да консумирате разнообразни видове храни в точните дози. Изследванията показват, че идеалната диета е тази, която до голяма степен е на растителна основа, с голямо разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни животински продукти. Ето накои супер храни от растителен произход за здравословно хранене:

  • Рожков

Рожков като супер храна е изсушен рожков на прах. Има вкус на какао, но не съдържа психотропни вещества – кофеин и теобромин, така че хората с високо кръвно могат да го използват. Рожковът не е противопоказан и за диабетици – въпреки сладкия вкус, той не предизвиква скокове на инсулина в кръвта. Добавяме рожков към бонбони и правим шоколадови пръчици без добавена захар.

  • Мескит

Тази супер храна е прах от сушените плодове на дървото Algorroba от семейство Бобови. Мескитът има деликатен карамелено-орехов сладък вкус и в същото време нисък гликемичен индекс – 25. Съдържа калий, цинк, калций, желязо, сяра и магнезий в големи количества. Правим от него бонбонена глазура и я добавяме към шоколадовите пръчици, за да станат по-сладки.

  • Кокосова захар

Кокосовата захар е най-добрата алтернатива на рафинираната бяла захар от насипни захари. Тази супер храна е с високо съдържание на хранителни вещества и е с най-нисък гликемичен индекс от 35. Има високо съдържание на микроелементи (калций, магнезий, желязо, калий, натрий) и витамини (витамин С, витамини от група В).

От редките съединения кокосовата захар съдържа инозитол (витамин В8), който възстановява здравето на нервната система.

 

Recommended For You

About the Author: Radoslava