Фекална яма – механично почистване и препарати

фекална яма

Методи за почистване на фекална яма

Ако отлаганията по стените на вашата фекална яма са твърди и неподатливи, те могат да бъдат омекотени с прът или метална тръба. Ако имате време, а канализацията има желание, можете да организирате второ изпомпване. За да направите това, ще трябва отново да напълните резервоара с чиста вода; това ще отнеме време (само ако не приготвите бъчви с вода предварително).

Механично почистване

Тя, като всяко лекарство, не е най-приятното, но ефективно средство за защита, ако фекалната яма е замърсена; отговорът на въпроса какво да правя лежи на повърхността в буквалния и преносен смисъл. Задачата е проста: слой от отлагания се отстранява от всички повърхности с лопата. Тинята се вдига с кофи и се изнася извън територията на обекта (извън покрайнините). Проблемът с рециклирането е по-лесен за решаване в селските райони.

Как механично да почистим ямата

Механичното почистване на фекалната яма е ефективен народен лек с много предимства: той не отнема много време, не изисква финансови инвестиции и ви позволява да забравите за преливането за дълго време.

Механичното почистване помага добре при преливане на дупка, изкопана в глинеста почва. Освен това можете да извършите следните операции:

  • Ако слоят от глина не е дебел, задълбочете дупката, докато свърши.
  • Пробийте няколко дупки в дъното, за да подобрите дренажа.
  • Поставете филтри за мазнини в кухненската канализация.

Помощни методи за почистване на септичните ями

Химическите и биологичните методи се считат за спомагателни. Основното им предназначение е разлагането на твърди и вискозни отлагания и безпроблемно отстраняване. В случай на затлачване след прилагането им, ще е необходима канализационна машина за изпомпване на втечнения субстрат.

Химични препарати

Следните видове химически съединения се използват за почистване на открити резервоари за съхранение и септични ями:

  • Формалин. По-рано течният формалдехид беше използван като достъпен и ефективен дезинфектант. Той унищожава всички живи бактерии, но е силна отрова за хората, затова се използва все по-рядко.
  • Избелващ прах. Второто лекарство, чиято употреба се препоръчва да бъде изоставена. Лаймът е доказан дезинфектант, но е силно токсичен и трябва да се работи с респиратор и ръкавици. Съхранява се на тъмно място – на светлина веществото губи активен хлор и ефективността му намалява.

Recommended For You

About the Author: Radoslava