Химическо чистене в машина (машинно почистване)

Химическо чистене в машина (машинно почистване)

Фирматична серия машина за химическо чистене

Тук се използва способността на разтворителите да изтеглят примеси, съдържащи се във влакната и да ги разтварят. Всички машини за химическо чистене, използвани днес, работят в затворен цикъл. Перхлоретиленът, изразходван в резервоара и абсорбиращ примеси от продуктите, се изпраща през филтри (където се задържат големи частици примеси) до дестилатора за дестилация.

Химическо чистене в машина

За по-голяма безопасност на персонала на химическото чистене и техните клиенти всички съвременни машини за химическо чистене са оборудвани със специално устройство – адсорбер (търговските наименования са известни още като „консорб“ и „слимсорб“). Тези устройства абсорбират изпаренията на разтворителя, образувани по време на сушенето, като по този начин осигуряват тяхното пълно отстраняване от продуктите и от барабана за химическо чистене в машина.

По този начин съвременната технология за химическо чистене в машина има висока степен на екологичност и е безопасна за здравето на химическите препарати и техните клиенти.

Всички дрехи и продукти се сушат в машината след почистване при температура от 25 до 50 градуса, в зависимост от гамата продукти.

Довършителни операции

Основната операция за довършителни работи е гладенето на дрехите – за тази цел се използват  маси за гладене, преси и манекени. Гладенето на масата за гладене на отработените газове се извършва с помощта на специални мощни ютии с подаване на пара, произведени от вградения парогенератор или централната част на работилницата за химическо чистене.  Окончателно оцветяване също се извършва, ако по някаква причина останат петна. Ако петната са невъзможно отстраними ръчно, продуктът се изпраща за повторно химическо чистене. Ако след многократно химическо почистване петното не изчезне, тогава се изписва касова бележка за това и продуктът се доставя за влажна топлинна обработка и допълнително опаковане и доставка на поръчката.

Използвани разтворители

Тетрахлоретилен (перхлоретилен)

въглеводороди

трихлоретилен

Свръхкритичен въглероден диоксид

Бял дух

1,1,2-трихлор-1,2,2-трифлуороетан

Декаметилциклопентасилоксан (английски), накратко „D5“ – органосилициев течен, течен силикон.

Дибутиоксиметан (SolvonK4) [7]

Органоброминови съединения (n-пропилбромид, Fabrisolv, DrySolv)

Recommended For You

About the Author: Radoslava

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *