Кои кокали са подходящи за домашния ни любимец?

кокали

Кокали за вашето куче – как да ги яде безопасно

Повечето сурови кокали, които не са били сготвени, са годни за консумация от кучета. Суровите пилешки, пуешки, агнешки или говежди кости са достатъчно меки за дъвчене, ядене и смилане. Въпреки това, при всички кости съществува риск от задавяне, ако кучето ви преглъща, без да дъвче напълно, а костите, които са твърде твърди, могат да причинят увреждане на зъбите.

Указанията на професионалистите

Докато следвате указанията за безопасност по-долу, тези кости трябва да са добре. Винаги първо говорете с вашия ветеринарен лекар:

Кокалите за отдих не са предназначени за ядене, а по-скоро за дъвчене от кучета. Те могат да включват големи бедрени или тазобедрени кости от бизон или говеждо месо и са пълни с костен мозък. Тези кости може да имат все още прикрепено месо, хрущял или мека тъкан. Обикновено можете да ги намерите при местния месар. Костите с костния мозък са с високо съдържание на мазнини. Не забравяйте да коригирате диетата на кучето си, за да компенсирате, и ако кучето ви се нуждае от диета с ниско съдържание на мазнини, може би е по-добре да не давате кости, пълни с костен мозък на вашето куче.

При сурови кости и месо съществува известен риск от бактериално замърсяване. Можете да намалите тези рискове с правилно боравене. Попитайте вашия ветеринарен лекар за предложения относно най-добрия начин за безопасно боравене и съхранение на сурови кости. Отново има рискове да давате на кучето си такива кокали, но ако следвате указанията за безопасност, вашето кученце трябва да може безопасно да им се наслаждава.

Ако искате да дадете на вашето куче кокал за ядене или дъвчене, следвайте тези правила, за да се наслаждава безопасно на кокала си.

Безопасно ядене на кучешки кокали:

 • Наблюдавайте дъвченето. Не оставяйте кучето си да дъвче кокал само. Те могат да отхапят твърде много и да се задушат или да гризат твърде агресивно и да причинят нараняване.
 • Изхвърлете оглозганите кости. Ако вашето куче дъвче кокал до крехката част, раздробяването се превръща в проблем. Освен това кост, която е била сдъвкана твърде малка, се превръща в опасност от задавяне.
 • Не давайте кости на куче, което е имало възстановителна стоматологична работа. Тези кучета са изложени на риск от счупване на зъби и проблеми със зъбите.
 • Не давайте кости с костен мозък на кучета, които имат панкреатит. Костният мозък е с високо съдържание на мазнини и може да причини обостряне или диария.
 • Не давайте кокал на куче, което има вероятност да го прехапе наполовина и да погълне големи парчета. Знаете как се храни вашето куче. Ако вашето куче поглъща храна бързо, вместо да дъвче, костта представлява риск.
 • Давайте костта след хранене. По-малко гладното куче е по-малко вероятно да дъвче и преглъща кокал бързо.
 • Не хранете кучето си с кости, които могат да бъдат погълнати цели. Това зависи от размера на вашето куче. Малка пилешка кост не е безопасна за немския дог, например.
 • Давайте на вашето куче кости, които са по-дълги от дължината на муцуната му. Това ще направи невъзможно преглъщането им.
 • Не хранете кучето си с разрязана по дължина кост. Порязана кост на крака, например, е по-вероятно да се разцепи.
 • Не хранете кучето си със свински или ребърни кости. Тези кости са по-склонни да се разцепят.
 • Оставете вашето куче да дъвче само за десет до 15 минути наведнъж. Това намалява вероятността от нараняване.
 • Охладете костите, когато не ги използвате. Изхвърлете ги след три до четири дни. Това намалява вероятността от замърсяване.

Научете повече за навиците на кучетата тук!

Recommended For You

About the Author: Radoslava