Видове ключове

видове ключове

Моят дом е моята крепост. Тревожната статистика на кражбите прави това изявление все още уместно. А какво би защитило по-добре нашите „крепости“ от сигурните и надеждни брави и ключове?

Ключове – основни видове ключове

Съвременният пазар предлага стотици наименования на различни модели брави с ключове, затова се оказва, че не е лесно човек да се ориентира в разнообразието на тези продукти. Продавачите обикновено подразделят механичните брави с ключове на „евтини, но доста добри“, „скъпи и много добри“ и „много скъпи и супер-надеждни“. Под първата се има предвид повечето от продуктите с турско, китайско и местното производство. Повечето от финландските, немските, италианските и израелските ключове често се наричат ​​брави на следващата ценова категория. И накрая, продуктите на австрийските и британски компании: това ще струва на купувача доста пари. И ако добавите разходите за допълнителни устройства (бронирана плоча, бронирана табела, магнитна защита и т.н.), цената може да се окаже още по-впечатляваща.

Всички ключалки са класифицирани според заключващите механизми на устройството. Сега най-популярните от тях са цилиндричните, лостовите и комбинираните.

Цилиндрови

Основната част от тези брави е сменяем таен механизъм, наречен цилиндър, или ларва. Вътре в него са щифтове (щифтове), които при съвпадение с конструкцията на ключа позволяват завъртането на движещата се част на цилиндъра. Тъй като тези части са по-скоро миниатюрни, при закупуване на ключалка си струва да се запита от какъв метал са направени.

Основната част от тези брави с ключове е сменяем таен механизъм, наречен цилиндър, или ларва. Вътре в него се намират щифтове, които при съвпадение с конструкцията на ключа позволяват завъртането на движещата се част на цилиндъра. Тъй като тези части са по-скоро миниатюрни, при закупуване на ключалка си струва да се запита от какъв метал са направени. „Бюджетните“ модели са изработени от месинг, по-скъпите – от стомана, което удължава както живота на продукта, така и издържливостта на цилиндъра за пробиване. За да затруднят отварянето на ключалките, някои производители вкарват карбидните топчета и пръти от твърда сплав в корпуса на механизма.

Лостови

Такива ключалки иначе се наричат ​​сейфови. Тяхната секретност се осигурява от метални плочи със слотове със специална форма, наречени лостове. При завъртане на „родния“ ключ, те заемат определена позиция, което Ви позволява да преместите болта. В противен случай специална издатина върху опашката ще се опира в края на прореза и ще блокирва движението.

Комбинирани

В тези брави в един и същи корпус се заключват наведнъж два механизма – цилиндичен и лостов. Това увеличава надеждността на заключващото устройство: в края на краищата, начините за отваряне на такива механизми са много различни един от друг, а крадците често се специализират само в един вид заключване. Комбинираните модели обикновено са скъпи и работата по инсталирането им е доста трудна.

Информацията е предоставена от Ателие за Битови ключарски услуги в град София.

Recommended For You

About the Author: SeoAdmin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *